• Prijzen geldig tot 30 april
  • Levering in NL & BE
  • Wij monteren door heel Nederland
Home/ Advies: Wat te doen bij een lekkend dakraam

Advies: Wat te doen bij een lekkend dakraam

Advies: Wat te doen bij een lekkend dakraam Als je te maken krijgt met een lekkend dakraam, kan dat frustrerend zijn en, als het niet tijdig wordt aangepakt, leiden tot aanzienlijke schade aan je woning. Of het nu gaat om een plotselinge lekkage na een hevige regenbui of een langzaam ontdekte vochtplek, het is cruciaal om snel en effectief te handelen. In dit artikel verkennen we de stappen die je kunt ondernemen om een lekkend dakraam te identificeren, te repareren en toekomstige lekkages te voorkomen. Met een combinatie van doe-het-zelf-tips en advies voor wanneer professionele hulp nodig is, bieden we een uitgebreide gids voor elke huiseigenaar die met dit probleem wordt geconfronteerd.

   

Eerste stappen bij een lekkend dakraam

Als je een lekkage bij je dakraam ontdekt, is het essentieel om snel te handelen om verdere schade aan je huis te voorkomen. De eerste stappen die je neemt, kunnen cruciaal zijn in het beperken van de impact van de lekkage.

Dakraam lekkage oplossen
  1. Neem veiligheidsmaatregelen
    Voordat je enige actie onderneemt, zorg ervoor dat je werkomgeving veilig is. Is het een hevige lekkage bij een stopcontact of schakelaar? Dan is het slim om voor de zekerheid de elektriciteit uit te schakelen.
     
  2. Beperk de waterschade
    Plaats een emmer of een andere grote container onder het lek om het binnenkomende water op te vangen. Dit helpt om de schade aan je vloeren en meubels te beperken. Verplaats meubels, elektronica en andere waardevolle spullen uit de buurt van het lek om verdere schade te voorkomen. Als het niet mogelijk is om sommige items te verplaatsen, bedek ze dan met plastic zeilen of waterdichte doeken.
     
  3. Inspecteer de lekkage
    Komt het water langs de randen van het dakraam naar binnen, zit er vocht in de beglazing? Is het een vochtvlek die zich langzaam ontwikkeld of stroomt het water naar binnen? Gebruik eventueel onze voorbeeldfoto's om de oorzaak van je lekkage te achterhalen.
     
  4. Inspecteer het dakraam
    Je weet nu waar er water lekt en wat voor soort lekkage het is. Inspecteer het dakraam om te kijken of je de bron van de lekkage kan vinden. Sijpelt het water langs de randen van het dakvenster naar binnen? Zitten er scheurtjes in het glas? Zijn er beschadigde afdichtingen? Liggen de dakpannen strak tegen het raam aan? Controleer ook het dak op vuil, sneeuw of bladeren rondom het dakraam. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van lekkages en eenvoudig op te lossen door het vuil te verwijderen!
     
  5. Zorg voor een tijdelijke oplossing
    Zodra je de lekkage hebt gelokaliseerd en maatregelen hebt getroffen om het water op te vangen, kun je beginnen met het aanbrengen van een tijdelijke oplossing. Als het lek langs de randen van het dakraam komt, kun je ducttape of waterdichte tape gebruiken om de lekkende gebieden af te dichten. Hoewel dit geen permanente oplossing is, kan het helpen om de hoeveelheid binnendringend water te verminderen totdat een professionele reparatie kan worden uitgevoerd.

 

Veel voorkomende oorzaken van een lekkend dakraam

Heb je last van een lekkage rondom je dakraam? Dan ligt de oorzaak waarschijnlijk in een van de 3 volgende punten:
 
  1. Vuil, sneeuw of bladeren rondom het dakvenster
  2. Onjuiste montage
  3. Defect aan het product
     

1. Vuil, sneeuw en bladeren rondom het dakraam

Lekkage voorkomen dakraam Dit is een vaak voorkomende oorzaak van een daklekkage én het makkelijkst op te lossen! Om een dakraam te plaatsen, maak je een gat in het dak. Als de monteur zijn werk goed heeft gedaan, dan is de aansluiting tussen het raam en het dak wind- en waterdicht. De monteur heeft gootstukken en isolatiekragen geplaatst zodat regen en vocht goed worden afgevoerd. Nu staat je dak gedurende het jaar bloot aan allerlei weersinvloeden. Denk aan vallende bladeren, sneeuw, mos en regen. Dit vuil kan zich rondom de dakraamrand ophopen. Het water kan nu niet meer goed weglopen en zoekt een alternatieve route. Met waterschade als resultaat.

Oplossing:
Verwijder vuil en bladeren rondom je dakraam, controleer de aansluiting om te kijken of alles schoon en intact is. Maak er een gewoonte van om minimaal een keer per jaar de randen schoon te vegen.


2. Onjuiste montage

Helaas komen we dit in de praktijk nog vaak tegen. Als een dakraam niet volgens de montagerichtlijnen wordt geplaatst dan is de kans groot dat je vroeg of laat problemen ondervindt. Ook hier is het belangrijk dat de aansluiting tussen het dak en het dakraam juist is. Doe je dit niet, dan krijgen regen- en wind vrij spel en loop je het risico op schade in huis. Problemen die we vaak tegenkomen zijn:
 
  • Pannen liggen te dicht op het dakraam
    De dakpannen zijn niet voldoende afgeslepen, waardoor ze té dicht op het dakraam liggen. Regenwater kan niet goed worden afgevoerd en zoekt een alternatieve weg naar binnen.
     
  • Ontbrekende installatiematerialen
    Een dakraam monteer je áltijd minimaal met een gootstuk en buitenkraag. Deze producten worden met een reden geadviseerd. Het gootstuk beschermt de aansluiting rondom het dakraam en de buitenkraag beschermt het thermo-isolerend materiaal tegen vocht van buitenaf, terwijl het vocht van binnenuit kan verdampen.

Oplossing:
Maak melding bij je montagebedrijf. In sommige gevallen is het probleem zelf op te lossen. Lukt dit niet of kom je er met je montagebedrijf niet uit? Zoek dan een ander betrouwbaar bedrijf.
 

3. Defect aan het product

Dit komen we in de praktijk gelukkig maar weinig tegen. Koop je een kwaliteitsproduct van bijvoorbeeld Velux of FAKRO, dan kun je vaak jaren vooruit. Dit soort ramen gaan al gauw 25 jaar mee. Nu blijft het wel een gebruiksproduct en er kan natuurlijk altijd iets kapot gaan. Zit de fout écht in het product zelf, bijvoorbeeld een barst in het glas waardoor regen naar binnenkomt, dan heb je vaak een fabrieksgarantie waarop je terug kan vallen. Dit soort schade meld je bij jouw verkooppunt. Zij zullen melding doen bij de fabrikant. Heb je het dakraam bij ons in de webshop gekocht, dan helpen we je graag verder bij het melden van het defect.

Oplossing:
Een defect in het product zelf valt meestal onder de productgarantie. Controleer de garantievoorwaarden bij de producent en maak melding bij je aankooppunt. Verstrek in ieder geval het aankoopbewijs, duidelijke foto's van het defect en een foto van het productplaatje (ter identificatie).
   

Condensvorming op het glas

Condens op dakvenster door vocht in ruimteZie jij aan de binnen- of buitenzijde van je dakraam vocht op het glas? Dan heb je waarschijnlijk te maken met condens. Dit 'vochtprobleem' komt vaak voor, maar is in de meeste gevallen (gelukkig) relatief onschuldig en makkelijk op te lossen. Het probleem ligt in dit geval niet bij het dakraam. Condens ontstaat door een disbalans tussen de relatieve vochtigheidsgraad van de lucht in de kamer en de temperatuur. We zien dit vaak in ruimtes waar de wasmachine of wasdroger staan. De lucht zit vol met waterdamp en zodra dit een kouder oppervlak raakt, zoals het glas van je dakraam, zal condensatie optreden. Dit gebeurt voornamelijk op de beglazing omdat deze gewoonlijk kouder is dan de omliggende muren.

Condensatie aan de buitenkant van het glas
Condensatie aan de buitenkant van het glas is geen probleem! Dit wijst juist op een dakvenster met een goed isolerend glaspakket. Ook hier speelt de temperatuur en een verschil in luchtvochtigheid een rol. Dit soort condens zie je vaak aan de buitenzijde op heldere, windstille nachten of ochtenden en verdwijnt zodra het glas opwarmt.

Condens in de beglazing
Condens tussen de glasbladen duidt vaak op het einde van de levensduur van het glas; vervanging is dan de beste oplossing. Je hoeft gelukkig niet het hele dakraam te vervangen. Het is alleen nodig een nieuw glaspakket te (laten) plaatsen. Je kunt deze glaspakketten bij ons bestellen of, als het dakraam niet ouder dan 10 jaar is, contact opnemen met de fabrikant. Vaak valt dit onder de productgarantie.


Condensproblemen oplossen

Om condensproblemen te verminderen of te voorkomen, zul je de luchtcirculatie in huis moeten verbeteren. Het belangrijkste is om goed te ventileren. Zeker in een nieuwbouwwoning is goed ventileren belangrijk omdat er nog veel vocht vrijkomt uit vloeren en muren. Lost beter ventileren het probleem niet op? Dan kun je ook denken aan de volgende aanpassingen om de luchtcirculatie te verbeteren:

  • Een verticale interieuraftimmering onderaan het dakraam.
  • Een horizontale interieuraftimmering bovenaan het dakraam.
  • Een radiator direct onder het raam
  • Ventilatieroosters bij de luchtkokers in de badkamer en de keuken.
  • Een afzuigmechanisme in de ventilatieroosters op zolder.

 

Voorbeelden dakraamlekkage + oorzaken



Vochtschade onderzijde dakraam oorzaken

Vocht onderzijde dakraam

Te herkennen aan: Vochtvlekken en houtrot op de onderdorpel/stijl.

Mogelijke oorzaken:

  • Onjuiste montage van de gootstukken en profielen.
  • Te weinig ruimte tussen het dakraam en de dakpannen (er is minimaal 3 cm en maximaal 6 cm ruimte nodig tussen de zijkant van het dakraam en de dakpannen).
  • Condensvorming door het niet toepassen van een buiten- en binnenkraag bij het plaatsen van het dakraam.
     


Lekkage bovenzijde dakvenster
Lekkage bovenzijde dakraam - vuil en dakpannen te strak

Vocht bovenzijde dakraam

Te herkennen aan: Vochtvlekken en houtrot aan de bovenzijde.

Mogelijke oorzaken:

  • Te weinig ruimte tussen het dakraam en de dakpannen (er is minimaal 6 cm en maximaal 12 cm ruimte nodig tussen de onderzijde dakpan en bovenzijde dakraam).
  • Schroef onjuist geplaatst (foto 1).
  • Mosvorming en/of opgehoopt vuil (foto 2) zorgen ervoor dat water en/of sneeuw niet goed worden afgevoerd.

 



Lekkage onderzijde dakvenster inclusief oorzaak
 

Lekkage onderzijde dakraam

Te herkennen aan: Waterschade aan onderzijde van dakraam.

Mogelijke oorzaken:

  • De loodslabbe onder het dakraam heeft te weinig tussenruimte. De afstand tussen de onderzijde van het dakraam en de bovenzijde van de dakpan moet 10 cm zijn.
  • De dakpannen zijn niet afgeschuind, water en sneeuw lopen niet weg en zorgen voor waterschade.
     


Dakraam lekt door PV-panelen
 

Lekkage i.c.m. PV-panelen

Te herkennen aan: Waterschade aan binnenzijde.

Mogelijke oorzaken:

  • Het zonnepaneel is te dicht op de bovenzijde van het dakraam gemonteerd (de minimale afstand tussen bovenzijde dakraam en onderzijde paneel moet 15 cm zijn).

 



Condens in beglazing dakraam

Condens in de beglazing

Te herkennen aan: Aan de binnenzijde van het glas bevindt zich vocht.

Mogelijke oorzaken:

  • Er zit teveel vocht in de ruimte (bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een wasmachine of wasdroger) en er wordt te weinig geventileerd.
  • Waterdamp in de lucht verandert in druppels als het een koud oppervlak raakt. Ramen zijn vaak kouder dan muren, dus er ontstaat condens.

 

Wat kost het repareren van een lekkend dakraam?

De kosten voor het repareren van een lekkend dakraam kunnen variëren afhankelijk van de omvang van de schade, de benodigde materialen voor de reparatie, en of je besluit om het werk zelf te doen of een professional in te schakelen. Over het algemeen kunnen kleine reparaties, zoals het vervangen van afdichtingen of het repareren van kleine scheurtjes, relatief voordelig zijn. Echter, voor grotere problemen, zoals het vervangen van het gehele dakraam of het aanpakken van structurele schade veroorzaakt door langdurige lekkage, kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen. Om een duidelijk beeld te krijgen van wat de reparatie van jouw specifieke situatie kost, kun je het beste een offerte bij een montagebedrijf opvragen. Vaak is een set goede foto's al voldoende om een prijsindicatie te geven. Wij hebben een netwerk van monteurs waarbij je terecht kunt voor een vrijblijvende offerte.


Laklaag dakraam herstellen

Is het hout van je dakraam beschadigd door de vochtschade? Dan is dat vaak zelf simpel op te lossen. Verwijder met schuurpapier de coating op de beschadigde plekken en lak het opnieuw met een acryllak op waterbasis. Er zijn hier per dakraammerk en dakraamtype kant-en-klare onderhoudsdoosjes voor.

 


Wat vergoedt de verzekering?

Heb je lekkage of waterschade in je dak? Dan is er een kans dat je verzekering deze schade vergoed. Bij welke verzekering je de claim indient, is afhankelijk van het soort schade en de oorzaak.
 
  • Schade melden bij de opstalverzekering

    Schade in of aan je huis (en dus ook je dak) valt onder de opstalverzekering. In de meeste gevallen dien je dus je claim in bij de opstalverzekering. Er wordt hierbij wel gekeken naar de oorzaak van de lekkage. Is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud? Of had je het probleem eerder kunnen melden en is de schade daardoor nu groter dan nodig? Dan is er een kans dat je claim wordt afgewezen. Onderhoud ramen dus regelmatig door bladeren en vuil te verwijderen.

  • Schade melden bij de inboedelverzekering

    Een inboedelverzekering dekt de spullen die je normaal gesproken thuis bewaart tegen schade. Denk bijvoorbeeld aan meubels, kleding en elektrische apparaten. Is er door een lekkage via het dakraam schade ontstaan aan je meubels of laminaat, dan kun je hiervoor een claim indienen bij je inboedelverzekering.

  • Schade melden bij een aansprakelijkheidsverzekering

    In sommige gevallen kun je waterschade aan je dak ook verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van iemand anders. Bijvoorbeeld als een aannemer lekkage veroorzaakt door een fout te maken tijdens de montage van het dakraam, waardoor jij gevolgschade ondervindt. Of de buren hebben op het dak gewerkt en daarbij jouw dakraam beschadigd. In deze gevallen dien je een claim in bij de aansprakelijkheidsverzekering van de betreffende persoon.


Neemt de verzekering je claim in behandeling, dan zullen ze om een schaderapport vragen om te bepalen welk bedrag vergoed wordt. Voor de reparatie neem je contact op met een aannemer, dakdekker of montagebedrijf gespecialiseerd in dakramen. Het montagebedrijf maakt een offerte voor je op, maar daarin de kosten voor de reparatie. Deze offerte zet je door naar de verzekering.

 

Beschadigd dakraam vervangen

Vaak zie je bij een dakraamlekkage dat ook het materiaal van het raam zelf schade heeft opgelopen. Denk aan poreus hout of vocht- en schimmelplekken op het frame. Een mooi moment om je oude raam te vervangen door een nieuw energiezuinig type. In veel gevallen is dit ook nog eens prijstechnisch voordelig omdat er sowieso werkzaamheden aan het dak nodig zijn.
 

Benieuwd of het slim is om jouw lekkende dakraam te vervangen door een nieuw type? We helpen je graag met advies.
 


Telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur
 

    15-04-2025 18:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.